Philadelphia régi városrészében - a Delaware-folyó közelében, az Interstate-95 mellett található egy történelmi, kövezett kis utca, melyen 32 ház sorakozik, melyeket György korabeli...

USA - KELETI PART

USA - KELETI PART  3*

Egyesült Államok, Keleti part, New York
Indulások: 2024.06.11-tól
Időpontok: 6 db
Ellátás: reggeli
Besorolás: 3*
Besorolás: 5*
Szállás: Hotel
Utazás: menetrendszerinti járattal

A Niagara-vízesés és Toronto Csoportos körutazás magyar nyelvű idegenvezetéssel Washington DC – Philadelphia – New York / Manhattan – Niagara-vízesés - Toronto

Az USA keleti partjának történelmi városai, égbeszökő felhőkarcolói és természeti csodái páratlan körutazásra hívogatnak. A „Nagy Almából” nem lehet elég nagyot harapni, hogy beteljünk vele. Manhattan éjszakai fényei és az Empire State Building tetejéről nyíló panoráma semmihez sem fogható. New York nyüzsgése éles kontrasztot alkot a Finger Lakes gyönyörű tóvidékével és a csodálatos szépségű Niagara-vízeséssel, ahonnan még egy torontói látogatásra is lehetőség nyílik az amerikai keleti-parti körutazás során. Washington, a főváros, Philadelphia macskaköves sikátorai mind a keleti part palettájának egy színe - és a körutazás egy-egy állomása.

1. nap • Budapest – Washington DC

Elutazás Budapestről az Egyesült Államok fővárosába repülőgéppel, átszállással. Érkezés a délutáni, vagy esti órákban, majd transzfer a szállodába, szállás Washington DC-ben.

2. nap • Washington DC

Egész napos városnézés a fővárosban: Capitolium, Fehér Ház, a Washington emlékmű, a Vietnámi Veteránok Emlékműve, a Jefferson emlékmű, a Lincoln emlékmű, a II. Világháborúban elesett katonák emlékére állított Iwo Jima emlékmű és az Arlington Temető megtekintése, ahol többek közt John Fitzgerald Kennedy nyugszik. Szállás Washingtonban.

3. nap • Washington DC – Philadelphia – New York

Elutazás autóbusszal a nemzet bölcsőjének is nevezett Philadelphiába, ahol az alapító atyák egykor aláírták a Függetlenségi Nyilatkozatot és az Alkotmányt. Autóbuszos és gyalogos városnézés: Independence Hall, Liberty Bell, Városháza. Szállás New Yorkban.

4. nap • New York / Manhattan

Egész napos autóbuszos városnézés Manhattanben: Times Square, Metropolitan Opera, Central Park, Fifth Avenue, St. Patrick katedrális, Rockefeller Center, Greewich Village, Wall Street, 9/11 Emlékhely. Manhattan híres panorámája megtekinthető egyénileg az Empire State Building tetején lévő kilátóból. Pillantás a Szabadság szoborra a Battery Parkból. Szállás Manhattanben.

5. nap • New York

Szabad program a „Nagy Almában”. Fakultatív programlehetőség: 12-15 perces helikoptertúra Manhattan felett és belépés a város fölé magasodó Summit One Vanderbilt kilátóba, amely a város egyik legújabb tornya. Páratlan panoráma tárul a látogató elé a város többi ikonikus felhőkarcolójára, többek között az Empire State Buildingre és a Rockefeller Centerre is. Szállás Manhattanben.

6. nap • New York - Seneca-tó / Watkins Glen – Niagara-vízesés

Reggeli után utazás autóbusszal északi irányba a Finger Lakes tóvidéken át. Első állomás a Seneca-tó, ahol rövid pihenő és borkóstolási lehetőség Watkins Glenben. Az utazás folytatása a világ egyik természeti csodájához a Niagara-vízeséshez. Szállás a vízesés közelében.

7. nap • Niagara-vízesés - Toronto

Reggeli után a vízesés felfedezése egyénileg vagy részvétel az idegenvezető által ajánlott fakultatív programon: a „Hornblower” elnevezésű hajós programon, mely keretében hajókázás a dübörgő Patkó-zuhataghoz és ebéd a Skylon Tower panoráma éttermében, ahonnan szép látvány tárul a Niagarára. Délután utazás autóbusszal Torontóba, ismerkedés a kanadai város látnivalóival: Yonge Street, Parlament, Eaton Center, CN Tower (kívülről) Szállás Torontóban.

8. nap • Toronto - Budapest

Délelőtt szabadidő és vásárlási lehetőség a kozmopolita városban, majd kijelentkezés a szállodából. Transzfer a repülőtérre, utazás átszállással Budapestre.

9. nap • Budapest

Megérkezés a menetrend függvényében.

Mimimum létszám: 20 fő. Figyelem!A beutazáshoz az Egyesült Államokba ESTA engedély szükséges, melynek ügyintézését irodánk vállalja 14 000 Ft/fő/engedély áron. Vízum: az új, biometrikus, bordó útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba 90 napnál nem hosszabb időtartamra, a beutazáshoz érvényes ESTA (utazási engedélyt jóváhagyó elektronikus rendszer) engedéllyel kell rendelkezni, melyet az utazás megkezdése előtt Interneten lehet megkérni. Bővebb tájékoztatást irodáinkban, vagy az usembassy.gov/hu/visas-hu weboldalon kaphat.

1 199 500 Ft/fő-től +

Philadelphia régi városrészében - a Delaware-folyó közelében, az Interstate 95 mellett található egy történelmi, kövezett kis utca, melyen 32 ház sorakozik, melyeket György korabeli és Szövetségi stílusban építettek. Ezek a házak a régimódi virágládáikkal, redőnyeikkel és flamand kötésű téglafalaikkal például szolgálnak arra, milyen volt Philadelphia a XVIII. század elején.

Elfreth's Alley nevét Jeremiás Elfreth-ről kapta, - aki patkolókovács és földspekulátor volt-és egykor megépítette majd kiadta az utca otthonait.  Gyakran vették bérbe ezen otthonokat kézművesek, mint például hajóácsok, ezüst és kovácsoltvas készítők, üvegfúvók, cipészek, kocsi-építők és ácsok. Ezek az emberek a gyarmati Philadelphia fontos részét képezték.

Az Elfreth's Alley eredetileg nem szerepelt William Penn Philadelphia átépítéséről szóló tervrajzában. Penn inkább olyan Philadelphiát akart építeni, mint egy angol vidéki város: széles utcákkal, kertekkel és gyümölcsösökkel. De a Delaware-folyó közelében fekvő föld iránti kereslet eltörölte Penn idillikus, vidéki városról szőtt álmát. A város lakosai, akik többnyire kereskedők és kézművesek voltak, a Delaware-folyó köré tömörültek, közel a kikötőkhöz, ahová az áruk és anyagok érkeztek. Annak érdekében, hogy enyhítsék a terület zsúfoltságát és megkönnyítsék a folyóhoz való hozzáférést, két földtulajdonos, Arthur Wells és John Gilbert egyesítették az ingatlanokat az első és a második utca között, és megnyitották az Elfreth's Alley-t.

A XVIII. században az Elfreth's Alley-ben élő cipőkészítők, szekrénygyártók, szabók - és mások is-, a házukból folytatták üzleti tevékenységüket. Az általuk lakott házak két – négy emeletesek voltak, és a lakók gyakran használták az első emeleten lévő utcai szobákat munkahelyként és üzletként, míg a konyha és a felső szintek a család magánteréül szolgáltak. A XIX. század végén és a XX. század elején az Ipari Forradalom átalakította ezt a kis utcát és a környező környéket.

Az első nagy változást egy kályha gyár jelentette, amely 1868-ban vált egy sor lakóház helyszínéül. Végül, gyárak létesültek az Elfreth's Alley körül is.  Az évek során Írországból, Olaszországból és később Oroszországból érkező bevándorlók gyűltek ide, kihasználva a környék gyári munkás keresletének lehetőségeit. Az évtizedek során Elfreth's Alley elvesztette fontosságát, és a házak elhanyagolttá váltak.  

Az 1930-as években megalapították az Elfreth's Alley Egyesületet, és pénzt gyűjtöttek a házak megvásárlására és helyreállítására. Az EAA segített megmenteni az utcát a pusztulástól és nyomást gyakorolt a városra, hogy visszaállítsa az utca egykori nevét: Elfreth's Alley. (Évekkel korábban a Cherry Street 100 háztömbje közé sorolták egy utcai név-egyszerűsítési program részeként.) Ma, az Elfreth's Alley a „nemzet legrégebbi lakótelepje" néven nemzeti történelmi emléknek számít.