November végén mutatták be a Michelin-kalauz 2014-es spanyolországi és portugáliai kiadását. A bilbaói Guggenheim Múzeumban tartott bemutatón természetesen az Ibériai-félsziget szakács-művészetének színe-java megjelent, a nagy érdeklődéssel várt Vörös Könyv idén mégis kevés meglepetést tartogatott a szakma számára...

TENGERPARTI HÉTVÉGE BARCELONÁVAL

TENGERPARTI HÉTVÉGE BARCELONÁVAL  4*

Spanyolország, Katalónia, Barcelona
Indulások: 2025.08.20-tól
Időpontok: 6 db
Besorolás: 4*
Besorolás: 5*
Szállás: Hotel
Utazás: menetrendszerinti járattal

Csoportos városlátogatás helyi magyar idegenvezetéssel

Kontinensünk egyik legragyogóbb városa, Barcelona az utóbbi évtized átalakításainak köszönhetően csak még szebb lett. Katalónia központjának látnivalói megszámlálhatatlanok. A középkori, gótikus városmag páratlanul gazdag építészeti öröksége, Gaudí organikus-mesebeli épületei, a Ramblán korzózó, vidáman nyüzsgő helyeik, a kicsi, hangulatos éttermekből kiszűrődő zene, a mindig kellemes éghajlat és az isteni konyha mind arra inspirál, hogy belevessük magunkat Barcelona forgatagába. A tengerparti üdülővárosban, Calella-ban lévő szálloda ideális kiindulópont Barcelona felfedezéséhez. Costa Brava homokos tengerpartján kipihenhetők a városlátogatás kellemes fáradalmai. A csoportot helyi magyarul beszélő idegenvezető várja a barcelonai repülőtéren az érkezéskor és kíséretet nyújt a transzferek és a kirándulások alatt.

1. nap

Elutazás repülőgéppel Budapestről Barcelonába, transzfer a repülőtértől kb. 1 órás buszútra lévő szállodába. Szállás tengerpart közeli szállodában a Costa Braván.

2. nap

Délelőtt pompás ízek és színes élmények várják a La Boqueria piacon Barcelona szívében. Az első standokat az 1200-as években állították itt fel a város környéki farmerek, akik a Rambla utcáin árusították termékeiket. Napjainkban a tengeri herkentyűk, gyümölcsök, zöldségek, sonkák és péksütemények kavalkádja várja a látogatót, minden érzékszervére hatva. Az elárusítók kórusa keveredik a borospoharak koccanásával, a mediterrán fűszerek illata a katalán kolbásszal. Kóstoljon csokoládét, vagy olívabogyót – szabadidő áll rendelkezésére a felfedezéshez. Délután városnézés a katalán fővárosban: a Kolombusz szobor, a híres La Rambla, a Via Laietana a római eredetű, középkorban is használt városfalakkal, majd a Gótikus negyed, a Nagy Királyi Palota, a Szent Kereszt és Szent Eulália székesegyház, a Generalitat és Városháza gótikus palotája a Ciutadella Park, a Diadalív, a Santa Maria del Mar templom. Később a Montjuïc-hegyen lévő Polgármester Kilátójának meglátogatása, ahol a város csodálatos panorámáját lehet élvezni.

3. nap

Pihenés, szabad program. Kora délután fakultatív programlehetőség: félnapos autóbuszos kirándulás Montserratba, a lenyűgöző szépségű, sziklatömbön fekvő montserrati bencés kolostorhoz, amely a keresztény világ egyik legősibb Mária kegyhelye. Katalónia patrónája, a Moreneta (Fekete Madonna), a bazilikában látogatható. Siklóval lehet feljutni a Sant Joan-csúcshoz, ahonnan csodálatos panoráma tárul a látogatók elé. Visszatérés a szállodába az esti órákban.

4. nap

Pihenés a tengerparton, szabad program. Fakultatív programlehetőség: Gaudí Barcelonája - egész napos városnézés. A Világörökség egyik legismertebb barcelonai nevezetessége, a Sagrada Familia (Szent Család bazilika) megtekintése. A 2010-ben XVI. Benedek pápa által bazilika rangra emelt templom, elkészültét követően a világ egyik legnagyobb bazilikája lesz. A Carmel-dombon folytatódik az út, ahol Gaudí másik világhíres alkotása, a Világörökség részét képező Güell Park található. A városnézés folytatása autóbusszal a belvárosban, a Paseo de Gracián, ahol a remek modernista épületek között Gaudí további két világhírű alkotása, a Casa Batlló (a Csontok háza) és a Casa Milà (La Pedrera – a Kőbánya) látható kívülről, majd rövid szabadidő.

5. nap

Szabadprogram. Transzfer a repülőtérre, elutazás Budapestre repülőgéppel. Minimum létszám 20 fő. Egyes időpontokban a programok sorrendje változhat.

299 500 Ft/fő-től +

November végén mutatták be a Michelin-kalauz 2014-es spanyolországi és portugáliai kiadását. A bilbaói Guggenheim Múzeumban tartott bemutatón természetesen az Ibériai-félsziget szakács-művészetének színe-java megjelent, a nagy érdeklődéssel várt Vörös Könyv idén mégis kevés meglepetést tartogatott a szakma számára.

 

Talán maguk a gumigyáros Michelin testvérek sem gondolták volna az étterem-kalauz 1926-os első kiadásakor, hogy közel kilencven évvel később séfek és egész éttermek szerencséje múlhat egy-egy megítélt vagy éppen elveszített csillagon. A Vörös Könyv jelentősége Spanyolországban az utóbbi időben különösen nagy, hiszen az ezredfordulót követően egyre több spanyol - katalán és baszk - séf robbant be a világ gasztronómiai élvonalába. Spanyolország ugyanakkor egyedi esetnek számít, hiszen a nemzetközi gyakorlattal ellentétben nem a fővárosban találhatóak a legnagyobb szakmai elismerésnek örvendő éttermek. (Az Egyesült Államok és New York City esetétől ebben az összevetésben talán tekintsünk el.)

David Muñoz

A legújabb Michelin-kalauz továbbra is fenntartja az eddigi látott gasztronómiai decentralizmust Spanyolországban. Noha a rendkívül tehetségesnek tartott David Muñoz Diverxo-ja felhelyezte Madridot a legfelső kategóriát jelentő 3 csillagos éttermek térképére, mindez eltörpül a katalóniai és baszkföldi konyhák egyértelmű dominanciája mellett. Sokat mondó adat, hogy a 2014-es kalauzban 3 csillaggal kitüntetett spanyol éttermek pontosan fele Baszkföldön található. A legmagasabb szinten kiemelkedik a két éttermet adó Donostia-San Sebastián, amely a 2016-os Európa Kulturális Fővárosa cím mellett akár Spanyolország gasztronómiai fővárosának is nevezhetné magát.


Elena Arzaknal

Noha a 2014-es Michelin-kalauz közel sem bánt szűkmarkúan Spanyolországgal, a szakma véleménye megoszlik az idei csillagok elosztásáról. José Carlos Capel, az El País napilap szakírója nem vitatja ugyan a legmagasabb kategória éttermeit, kételyei azonban így is vannak a francia ítészek megfelelően átfogó (?) tapasztalataival kapcsolatban. Ami megkérdőjelezhetetlen, hogy csillaghullás sem eddig, sem pedig ezután nem várható Juan Mari Arzaknál, akit az új baszk konyhaművészet atyjának is nevezhetünk, és aki lányával, Elenával közösen üzemeltetett san sebastiáni éttermében évről-évre a legmagasabb gasztronómiai szintet képviseli. A 2014-es listán ismerős névnek számít továbbá Pedro Subijana Akelarre-ja, valamint Martín Berasategui étterme is.

Martín Berasategui

Ha pedig mindezek után valaki kedvet kapott volna, itt az idei év 3 Michelin-csillaggal kitüntetett spanyol éttermeinek listája:

Diverxo/David Muñoz (Madrid),Quique Dacosta (Denia), Akelarre/Pedro Subijana (Donostia-San Sebastián), Juan Mari Arzak (Donostia-San Sebastián), El Celler de Can Roca/Roca testvérek (Girona), Azurmendi/Eneko Atxa (Larrabetzu), Martín Berasategui (Lasarte-Oria), Sant Pau/Carme Ruscalleda (Sant Pol de Mar).

 

További érdekes írások Spanyolországgal kapcsolatban, a KultúrTapas oldalán.